Veepress sobib kasutamiseks nii õunte, viinamarjade, rabarberi, punaste sõstarde, tomatite, tsitrusviljade kui ka
paljude teiste puu- ja juurviljade ning marjade eelnevalt purustatud massi pressimiseks.
Kiire pressimine ning mahla lühike vooluteekond säilitavad mahlas sisalduvad vitamiinid ning mahla imelise aroomi. Tänu kõrgele survele on võimalik saavutada eriliselt kõrge mahlaprotsent isegi siis, kui pressi korv on viljamassiga ainult osaliselt täidetud.
Pressid kasutavad tavalise veevärgi survet. Veepresside
puhul ei ole vaja kasutada elektrit ega lihasjõudu. Pressimiseks vajalik surve
2-3 baari (teistes ühikutes 2-3 kg/cm2 või 2-3 atm) on tavaliselt olemas igas
veevärgis.
Pressi kasutamiseks tuleb
ühendada press vooliku abil veevärgiga ning keerata veekraan lahti. Sissevoolav vesi
laiendab pressi sees olevat looduslikust kautšukist ehk naturaalkummist membraani ning surub viljamassi vastu võrkkorvi,
pressides sellest välja mahla. Rõhku ning pressimise kiirust on võimalik reguleerida
veesurvega- keerates kraani rohkem või vähem lahti. Maksimaalne surve mahlapressi sees on 3 bari ning selle ületamisel
laseb press üleliigse rõhu ventiili kaudu välja. Tänu kõrgele survele
võimaldavad veepressid saavutada erakordselt kõrget mahlasaagikust.