Kui õunamahl on pressitud, ei ole töö sellega veel lõppenud.
Värske õunamahl säilib külmas keskmiselt 3-4 päeva. Mahla säilitamiseks üle talve tuleb seda pastöriseerida ehk kuumutada. Kuumutamine hävitab õumamahla käärimist põhjustavaid pärme. Siinjuures on oluline mainida, et mahla pastöriseerimiseks piisab selle kuumutamisest 78-80
°C
kraadini, mahla ei ole vaja keeta. Pastöriseeritud õunamahl säilib vähemalt 12 kuud.
Suurema koguse õunamahla pastöriseerimiseks pliidil lähevad tavaliselt käiku kõik köögis leiduvad kastrulid ja kausid. Seejärel villitakse kuum mahl purkidesse ja pudelitesse. Tööd võib oluliselt lihtsustada roostevabast terasest mahuti, mis sobib nii mahla pastöriseerimiseks kui ka pikaajalisemaks hoidmiseks. Mahla kuumutamine toimub elektrilise pastörisaatori abil. Samas mahutis võib mahla nii pastöriseerida kui ka peale pastöriseerimist mitmeid kuid hoida. Seega langeb ära mahla kuumutamine pliidi peal eraldi kastrulites ning purkide pesemine ja täitmine. Mahuti võtab ka oluliselt vähem ruumi kui mitukümmend purki.
Mahutitel on õlitihendiga õhukindel ujuv kaas. Tänu sellele ei lähe pastöriseeritud mahl käärima ning säilitab oma maitse. Juba vanad roomlased kasutasid veini säilitamiseks õli, valades seda õhutiheda kihina veini peale- õli moodustab joogi peale kihi, mis ei lase õhul mahlaga kokku puutuda ning kaitseb jooki käärimise eest. Kasutades õlitihendiga ujuvat kaant, säilib ka õunamahl värskena üle mitme kuu. Õli jääb alati mahla pinnale, kuna see on mahlast kergem ning seeläbi ei segune mahlaga.
Mahuti ei pea olema ääreni täidetud. Õlitihendiga kaas ujub vahetult mahla pinnal ning langeb alla vastavalt mahla tasemele. Lisaks õlitihendiga kaanele asetatakse mahuti peale teine õhutusavaga kaas, mis kaitseb paagi sisu tolmu eest.
Mõistagi võib mahutit kasutada ka ainult mahla kuumutamiseks, villides mahla seejärel kas pudelitesse, purkidesse või Bag-in- Box pakendisse. Mahuti alumises osas asub kraan. Mahutid on saadaval kahes mõõdus - 65 liitrit ja 110 liitrit, eritellimusel ka 170 liitrit.
Allpool videos näitame Bag-in-Box kottide täitmist kuuma õunamahlaga otse pastöriseerimismahutist, kasutame veel lisaks isetehtud roostevabast plekist väljalõigatud koti hoidikut: