Pastöriseerimiseks


Kui õunamahl on pressitud, ei ole töö sellega veel lõppenud. Värske õunamahl on maitsev ja tervislik, kuid selle säilivusaeg on lühike – külmas säilib see vaid 3–4 päeva. Mahla säilitamiseks üle talve tuleb seda pastöriseerida ehk kuumutada. Kuumutamine hävitab õumamahla käärimist põhjustavaid pärme. Siinjuures on oluline mainida, et mahla pastöriseerimiseks piisab selle kuumutamisest 78-80 °C kraadini, mahla ei ole vaja keeta. Pastöriseeritud õunamahl säilib vähemalt​ 12 kuud. Suurema koguse õunamahla pastöriseerimiseks pliidil lähevad tavaliselt käiku kõik köögis leiduvad kastrulid ja kausid. Seejärel villitakse kuum mahl purkidesse ja pudelitesse.

Tööd võib oluliselt lihtsustada roostevabast terasest mahuti, mis sobib nii mahla pastöriseerimiseks kui ka pikaajalisemaks hoidmiseks. Mahla kuumutamine toimub elektrilise pastörisaatori abil. Samas mahutis võib mahla nii pastöriseerida kui ka peale pastöriseerimist mitmeid kuid hoida. Seega langeb ära mahla kuumutamine pliidi peal eraldi kastrulites ning purkide pesemine ja täitmine. Mahuti võtab ka oluliselt vähem ruumi kui mitukümmend purki.

Speidel pakub roostevabast terasest mahuteid, mis on mõeldud õunamahla pastöriseerimiseks ja pikaajaliseks säilitamiseks. Need mahutid on saadaval erinevates suurustes:

  • 65 liitrit
  • 110 liitrit
  • 170 liitrit 

peale pastöriseerimist on mahla säilitamiseks kaks võimalust:

  1. bag-in-box pakendamine
    Üks levinumaid meetodeid on pärast pastöriseerimist mahl villida bag-in-box pakenditesse. See on käepärane lahendus, mis võimaldab mahla mugavalt transportida ja säilitada. bag-in-box pakendis on mahl kaitstud õhu eest, mis tagab pika säilivusaja ja värskuse.

  2. Õlitihendiga kaas
    Teine võimalus on hoida mahla samas pastöriseerimispaagis, sulgedes kaane õlitihendiga. Mahutil on õlitihendiga õhukindel ujuv kaas. Kui pastöriseerimine on lõppenud, valatakse paagi pinnale vaseliiniõli (1 liiter kuulub komplekti ning vajadusel saab alati juurde tellida), mis moodustab õhukindla kihi mahlapinna ja õhu vahele. Õli takistab õhu sattumist mahlaga kokkupuutesse ja hoiab ära käärimise, säilitades mahlale värskuse ja maitse isegi mitme kuu jooksul. Õli jääb pinnale, kuna see on mahlast kergem, ja ei sega mahlaga.

Tänu sellele ei lähe pastöriseeritud mahl käärima ning säilitab oma maitse. Juba vanad roomlased kasutasid veini säilitamiseks õli, valades seda õhutiheda kihina veini peale- õli moodustab joogi peale kihi, mis ei lase õhul mahlaga kokku puutuda ning kaitseb jooki käärimise eest. Kasutades õlitihendiga ujuvat kaant, säilib ka õunamahl värskena üle mitme kuu. Õli jääb alati mahla pinnale, kuna see on mahlast kergem ning seeläbi ei segune mahlaga.

Mahuti ei pea olema ääreni täidetud. Õlitihendiga kaas ujub vahetult mahla pinnal ning langeb alla vastavalt mahla tasemele. Lisaks õlitihendiga kaanele asetatakse mahuti peale teine õhutusavaga kaas, mis kaitseb paagi sisu tolmu eest.

Mõistagi võib mahutit kasutada ka ainult mahla kuumutamiseks, villides mahla seejärel kas pudelitesse, purkidesse või Bag-in- Box pakendisse. Mahuti alumises osas asub kraan. 



Allpool videos näitame Bag-in-Box kottide täitmist kuuma õunamahlaga otse pastöriseerimismahutist, kasutame veel lisaks isetehtud roostevabast plekist väljalõigatud koti hoidikut:


Toode on lisatud ostukorvi