Õunauputus tabab alati ootamatult. Parim viis sellega toimetulekuks on pressida õunamahla!
Ärge kartke, et õunamahla tegemine on keeruline või raske. Kui Teil on õunad olemas, siis ülejäänu saab meilt. Pakume vahendeid nii väikese koduaia pidajale kui väiketootjale, nii purustamiseks, pressimiseks, pastöriseerimiseks kui säilitamiseks. Mahlapressi ja purustaja soetamine on investeering aastateks. Neid võib soetada ühiselt koos pere, naabrite või sõpradega ning hiljem üksteisega jagada.
Kõigepealt tuleb õunad sorteerida ja pesta, eriti kui õunad on maast korjatud. Mahlaks ei sobi määrdunud ja mädaplekkidega õunad, sest hiljem võib mahl vaatamata pastöriseerimisele kiiresti käärima minna. Isegi väike kogus hallitanud või mädaseid õunu võib rikkuda mahla maitset ja kogu partii säilivust. Mahl tuleb aromaatne ja maitsev kui segatakse erinevaid õunasorte. Oluline on, et õunad oleks piisavalt küpsed, kuid mitte üleküpsenud ega liialt toored. Toored õunad annavad väga välja vähe mahla ning mahla maitse tuleb väga hapu. Üleküpsenud õunad aga kuivavad ja muutuvad pudedaks, neid on raske pressida ning mahl tuleb hägune ja rohke viljalihaga. Seepärast sobivad mahlaks paremini hilissügise ja talveõunad, kuna need on mahlasemad ja tihedama struktuuriga kui pehmed suveõunad.
Õunte purustamineJärgmine samm on õunte purustamine spetsiaalse purustajaga. Pärast purustamist tekkinud ühtlasest massist on lihtne mahla välja pressida ja ka mahlasaak on suurem. Lihtsalt noaga õunte peenemaks lõikamine kahjuks ei täida sama eesmärki - õunte rakustruktuuri lõhkumist. Et suurendada mahla väljatulekut, võib lasta purustatud massil enne pressimist mõne tunni seista. Purustatud massist hakkab seismise ajal juba ka iseenesest mahla välja nõrguma.
Õunamahla pressimine
Pärast purustamist pannakse õunamass mahlapressi korvi ning pressitakse. Soovitatav on seejuures kasutada filterkotti. Sõltuvalt õunasordist ja purustamise astmest on mahla saagikus 40% kuni 70% õunte kogumassist. Pressimisel on soovitatav rõhku suurendada järk-järgult, et mahl jõuaks eralduda. Üks tsükkel – korvi täitmine, pressimine, korvi tühjendamine - võtab aega umbes 15 minutit. Mahla väljatulek sõltub kõige enam ettevalmistustöödest ja samuti ka pressimise õigest tehnikast.
Värske õunamahl säilib külmas keskmiselt 3-4 päeva. Kui mahla soovitakse säilitada talveks, tuleb seda pastöriseerida ja villida pudelitesse või Bag-in-Box säilituskottidesse. Pastöriseeritud õunamahl säilib vähemalt 12 kuud.