Bag-in-Box süsteemi eelised:
Bag-in-Box süsteem on saadaval kolmes mõõdus: 3-, 5-, ja 10- liitrine. Mahlakotte saab osta ka eraldi ilma karbita.
Mahlakottide käsitsi täitmiseks tuleb kraan pesast välja tõmmata. Kuuma mahlaga täitmisel tuleb olla ettevaatlik, et mitte kõrvetada saada. Mahlakottide täitmiseks ei ole vaja eraldi villimiseadet, kuid koti paigal hoidmiseks on hea kasutada metallist koti hoidjat ja sisse valamiseks lehtrit. Peale täitmist laske õhke kotist välja ning lükake kraan lõpuni pesa sisse.
Täidetud ja suletud kotid jätke kraaniga ülespoole jahtuma, seejärel ladustage valguse eest kaitstud kohta. Täiesti jahtunud kotte võib ladustada mitmes kihis üksteise peal, jälgida siiski kraanide asukohta, et need ei põhjustaks kottide vigastusi. Mahlakottide hoiuruum peab olema närilistest vaba.
Mahla väljavalamiseks on kotil kraan. Kraanist valamisel ei pääse hapnik kotti ja nii säilitab kasutusel olev kott mahla mitu kuud värskena isegi toatemperatuuril. Mahlakotte võib soovi korral toormahlaga sügavkülmutada.
Bag in Box on suurepärane asendus pudelitele ja purkidele!
Eestis on väga levinud õunamahla hoidmine 3-liitristes purkides. Sellega kaasneb üsna tülikas purkide pesemine, kuumutamine ning kaanega sulgemine. Purgid võtavad palju ruumi, on rasked ja võivad kergesti puruneda. Avatud purk tuleb mõne päevaga ära tarbida, et mahl käärima ei läheks. Kui mahl on joodud, tuleb purgid jälle puhtaks pesta ja sügiseni uuesti hoiule panna. Uusi purke ei ole enam nii lihtne leida, kuna aastatega jääb neid ringlusesse järjest vähem.
Selle mure lahendab Bag-in-Box süsteem (eesti keeles kott karbis). Välimine papist karp täidab ümbrise rolli, mahl säilitatakse selle sees olevas plastikkotis. Mahla väljavalamiseks on koti allosas kraan ning iga valamise järel tõmbub kott tänu vaakumile kokku. Hapnik ei pääse kraani kaudu mahlani ja mahl säilib ka pärast avamist 2 kuni 3 kuud ehk oluliselt kauem kui purgis.
Mahla kuumutamine ja mahlakottide täitmine:
Mahlakotte tuleb täita 78-80 °C kraadini kuumutatud mahlaga. Õunamahla keetmine ei ole vajalik, kuna juba 78°C kraadi juures hävivad kõik mahlas olevad ja käärimist põhjustavad pärmi rakud. Täitmiseks tuleb koti küljest eemaldada kraan, mida on võimalik lihtsalt pesast välja tõmmata. Koti täitmine käib tekkinud ava kaudu, mille läbimõõt on 30 mm. Täitmist lihtsustab koti hoidja ja lehtri kasutamine. Peale täitmist lükake kraan lõpuni koti pessa tagasi. Enne sulgemist tuleb koti sees olev õhk kotist välja lasta. Täidetud ja suletud kotid jätke jahtuma kraaniga ülespoole kuni need on jahtunud 35 °C kraadini. Kui mahlakotid on jahtunud, asetage kotid karpidesse. Nüüd säilib teie mahl kotis vähemalt 1 aasta ka toatemperatuuril. Kotte saab hoida ka lahtiselt ilma karbita, maksimaalselt kahes kihis üksteise peal. Lahtiseid ilma karbita kotte tuleb kaitsta valguse eest.
Kottide täitmisel tuleb jälgida, et mahla ei läheks üle etteantud normi. Näiteks mahub 5-liitrisesse kotti kuni 7 liitrit mahla, kuid selliselt täidetud kott ei mahu enam karpi.
Allolevas videos näitame kottide täitmist kuuma õunamahlaga, kasutame selleks veel isetehtud plekist väljalõigatud koti hoidjat, mahl tuleb 65l paagist: