Veepressid on hüdraulilised mahlapressid, mis töötavad tavalisest veevärgist saadava vee surve abil. Erinevalt teistest mahlapressidest ei vaja veepressid elektrit ega lihasjõudu. Need pressid sobivad erinevate puu- ja köögiviljade, nagu õunad, viinamarjad, rabarberid, punased sõstrad ja paljud muud marjad ja puuviljad, tõhusaks pressimiseks.
Kuidas veepress töötab?
Veepressi tööpõhimõte on lihtne ja tõhus. Press ühendatakse veevärgiga vooliku abil ja veekraan avatakse. Vee surve täidab pressis oleva looduslikust kautšukist membraani, mis paisub ja surub viljamassi vastu võrkkorvi, eraldades mahla.
Surve reguleerimist saab täpselt kohandada kraani avamisega. Soovitatav on alustada madalama survega, et mahl eralduks aeglaselt ja viljaliha ei satuks mahlasse.
Hiljem võib rõhku järk-järgult tõsta, et saada täiendavat mahla ja optimeerida pressimisprotsessi. Vee surve surub viljamassi järk-järgult ja ühtlaselt, võimaldades mahlal eralduda võimalikult tõhusalt.
Kui surve ületab 3 bari, vabastab mahlapress liigsurve automaatselt ülerõhu ventiili kaudu, et vältida seadme kahjustusi.
Speideli veepresside roostevabast terasest korvidel on tavaliste ümmarguste avade asemel horisontaalsed lõiked, mis tagavad pressimisel suurema mahla saagikuse.
Pressimiseks vajalik surve 2-3 baari (teistes ühikutes 2-3 kg/cm2 või 2-3 atm) on tavaliselt olemas igas veevärgis. Maksimaalne surve mahlapressi sees on 3 bari ning selle ületamisel laseb press üleliigse rõhu ventiili kaudu välja. Tänu kõrgele survele võimaldavad veepressid saavutada erakordselt kõrget mahlasaagikust.