Lae alla tooteleht:
Roostevabast terasest survemahuti-õlleankur on mõeldud värkse õunamahla hoidmiseks või siidri valmistamiseks. Survemahutit võib kasutada ka õlleankruna õlle valmistamiseks.
Siidri valmistamine looduslikul käärimisel
Siidri valmistamiseks tuleb survemahuti täita värkse pastöriseerimata õunamahlaga ning seejärel tihedalt sulgeda. Õunamahlas sisalduvate looduslike pärmirakkude mõjul hakkab mahl kinnises mahutis käärima ning selle tulemusena eraldub süsihappegaas. Survemahuti täitmisel värske õunamahlaga on oluline jätta umbes 20% ruumi tekkivale süsihappegaasile. Süsihappegaasi sisaldus ja surve mahuti sees hakkab ajaga kasvama ning see omakorda aeglustab õunamahla edasist käärimist. Kui surve on jõudnud ca 7-8 baarini, peatub õunamahla käärimine. Surve võib kasvada kuni 10 baarini, kuid sel juhul laseb kaitseklapp üleliigse surve välja. Siider valmib umbes 3-4 kuuga. Kui nüüd hakata siidrit tarbima, langeb surve mahuti sees ning siider hakkab edasi käärima niikaua, kui surve mahutis jälle taastub. Siidri alkoholisisaldus võib kerkida 3-5 kraadini. Siidri valmistamiseks piisab ainult survemahuti olemasolust, gaasiballoon ning teised lisaseadmed ei ole vajalikud.
Värkse õunamahla säilitamine süsihappegaasi keskkonnas
Värske mahl säilib süsihappegaasiga täidetud survemahutis kogu talve ning ei lähe käärima. Survemahuti täidetakse õunamahlaga, ühendatakse gaasibalooniga ning täidetakse seejärel süsihappegaasiga. Süsihappegaasiga küllastuund õunamahl ei lähe käärima. Osa süsihappegaasist lahustub mahlas ning mahl saab kergelt gaseerituks. Gaasiballoon tuleb jätta mahutiga ühendatuks, tagamaks ühtlase surve mahutis ka siis, kui mahla tase tarbimisel langeb. See meetod on hea alternatiiv mahla pastöriseerimisele või külmutamisele.
Õlle või kalja hoidmine
Survemahutis saab hoida värskena ka teisi jooke - näiteks kodune kali või õlu. Selleks tuleb tekitada mahutis surve 0,5 - 1 baari. Survemahuti abil saab teha ka tavalisest joogiveest gaseeritud vett.
Lae alla tooteleht: